22 июня 2018 в 00:16 — 1 год назад

Пераможныя зводкі


У гады Вялікай Айчыннай вайны штодзённа па радыё па ўсёй тэрыторыі былога Савецкага Саюза перадаваліся зводкі Саўінфармбюро, у якіх паведамлялася аб найбольш важных падзеях, што адбыліся за апошнія суткі на франтах барацьбы супраць нямецка-фашысцкіх захопнікаў. Усе чакалі навін з нецярпеннем, асабліва нашы землякі-лепяльчане, якія спадзяваліся на хуткае вызваленне роднага краю ад ворага. Тым больш гэтыя паведамленні Саўінфармбюро сталі выклікаць асаблівую цікавасць пасля таго, як 23 чэрвеня 1944 года пачалася знакамітая беларуская наступальная аперацыя “Баграціён”.

І вось, нарэшце, у зводцы быў ўпамянуты Лепель: “На працягу 25 чэрвеня на захад ад Віцебска нашы войскі, разгортваючы наступленне, фарсіравалі раку Заходняя Дзвіна на фронце 30 км і з баямі занялі больш за 150 населеных пунктаў. На ўсход ад Бешанковічаў нашы войскі перарэзалі шашу Віцебск-Лепель”. Вялася гаворка аб нашым горадзе і ў паведамленні ад 26 чэрвеня: “На Аршанскім напрамку нашы войскі з баямі прасоўваліся наперад і авалодалі раённымі цэнтрамі Віцебскай вобласці -- горадам Дуброўна, горадам і буйной чыгуначнай станцыяй Талачыно, перасеклі шашу, чыгункі Орша-Барысаў і Орша-Лепель”.

Зусім канкрэтна загучалі назвы населеных пунктаў нашых родных мясцін і бліжэйшага наваколля ў зводцы Саўінфармбюро ад 27 чэрвеня 1944 года: “На Лепельскім напрамку нашы войскі з баямі прасоўваліся наперад і авалодалі раённым цэнтрам Чашнікі, а таксама захапілі больш за 200 іншых населеных пунктаў, сярод якіх Усвея, Усая, Хоціна, Батукалава, Камень, Мядзвецк, Козанаўка, Лукомль і чыгуначныя станцыі Вятны, Чашнікі”.

І не магла не выклікаць вялікай радасці ў лепяльчан наступная зводка Саўінфармбюро: “На працягу 28 чэрвеня на поўдзень ад Полацка нашы войскі, пераадольваючы супраціўленне і інжынерныя камунікацыі праціўніка, у міжазёрных дэфіле, вялі наступальныя баі, у ходзе якіх авалодалі раённым цэнтрам Віцебскай вобласці горадам Лепелем, а таксама занялі больш за 100 іншых населеных пунктаў, і сярод іх Чарніцы, Краснае, Зацечча, Зямцы, Замошша, Старое Лядна, Вялікае Поле”.

(з кнігі Міколы Гарбачова "Ліхалецце і стварэнне", Мінск, Кнігазбор, 2015, старонкі 83-84)

Промотров сегодня: 5 ,за неделю: 28, всего: 1155



22 июня 2018 в 14:53 — 1 год назад

Любо читать на беларускай мове, тешыць яна душу маю и радует сердце, что где -то там далеко есть Лепель, где прошло моё детство и юность, где остались могилки мамы, брата и косточки отца моего. Читаю "Победные сводки" и вспоминаю как я бегал к райисполкому смотреть линию фронта на карте, которая висела на стенде у входа. Хотелось , чтобы скорее кончилась война и началась новая жизнь, но увы всё осталось, как до войны и даже в начале похуже с едой.Так это в городе - в деревне пухли от голода. Итересно почему Советские войска авалоддалi, захапiлi, занялi а не освободили? Дед--всевед

2


22 июня 2018 в 15:06 — 1 год назад

Иван, а Вы уверены, что в оригинальном тексте Совинформбюро было "овладели", а не "освободили". Может это только после вольного перевода на белорусский стало "авалодалi". Например, медали "За освобождение ..." советских городов или оккупированных Германией европейских городов, а медали "За взятие ..." только немецких городов или городов стран союзниц Германии

4
1


23 июня 2018 в 18:34 — 1 год назад

Память сырая у некоторых людей которые живут с нами.Сегодня на остановке общественного транспорта на улице Чуйкова52 нарисовали свастику штук десять,мы с женщиной пытались стереть свастику но не получилось,лишь размазали,пусть твари знают что не замолчим эту антиобщественную противоправную

Выходку.я сообщила сотруднику РОВД об этом,он честный человек, обещал помочь и направить работников ЖКХ на остановку,поглядим,что крепче грязь, которой некоторые твари пытаются замарать людскую память или оперативность и нетерпимость к злу общественных служб славного города Лепеля.Доживем до понедельника?!

5


25 июня 2018 в 11:04 — 1 год назад

Вполне могло быть в сводках и слово "овладели". Это абсолютно войсковая,штабистская формулировка свершившегося факта. Овладеть высотой,овладеть опорным пунктом и т.д. Мне кажется,что вопросы терминологии большого значения не имеют. Отец вспоминал,что когда в июне 1944 года их семья под Горками наткнулась на самую первую группу наших солдат,то бабушка "ревела в голос" и обнимала их за пыльные сапоги. Ей тогда было пофиг,что они сделали-овладели или освободили. Мне почему то тоже.
А свастика... Совершенно точно помню,что и в моём детстве свастику на заборах рисовали. Хотя тогда ещё не все раны были залечены и память отнюдь не притупилась. Скорее всего этот факт говорит о том,что количество балбесов на душу населения у нас совершенно не уменьшилось...

1




Авторизуйтесь, чтобы оставить комментарий




НА ГЛАВНУЮ